Everything You Need to Know About Wood Costs for Food Smoking

Allt du behöver veta om Vedkostnader för matrökning

Posted on: January 17, 2023Barbeque har en speciell plats bland köttälskare på grund av den intensiva rökiga smaken den ger. Det viktigaste med grillsmaken är essensen som tillförs av röken. Ja, förutom rub och saltlake, kan smaksatt rök göra den grillade biffen absolut läcker.

Barbeque har en speciell plats bland köttälskare på grund av den intensiva rökiga smaken den ger. Det viktigaste med grillsmaken är essensen som tillförs av röken. Ja, förutom rub och saltlake, kan smaksatt rök göra den grillade biffen absolut läcker.

Från pellets till bitar och till och med sågspån, det finns ingen brist på variation i trä eller smaker. När det gäller smaker producerar fruktsmakande träslag som körsbär, äpple, lönn och ek en smaksatt rök för att förhöja smaken av mat. Den här guiden hjälper dig att förstå kostnaderna för matrökning och hur du gör det vänligt för din budget.

Innan vi går in på de faktiska kostnaderna för rökning, två detaljer för dig att förstå så att du kan förbereda dina läckra recept.

Trä tjänar olika syften när det kommer till matrökning. Det kan vara den primära värmekällan, smakkällan eller båda. Här är en artikel att lära sig mer om Matrökning kontra att laga mat med trä och hur det påverkar dig att välja en rökare.

Och som tidigare nämnts finns det olika typer av trä och olika sätt att para ihop dessa smaker med specifika typer av mat. Vi förberedde en komplett träparningsguide med de vanligaste frukttyperna som finns på marknaden.

Träförbrukning efter matrökare

För att veta hur mycket virkeskostnaden blir, kommer vi att skissera bredvid vedförbrukningen per drifttimme. Det kan vara en enorm skillnad från en typ av rökare till en annan, speciellt om träet är värmekällan, eller endast för rökgenerering.

Offsetrökare: Är de svåraste att mäta kostnaden för ved, eftersom alla kan hantera elden på olika sätt. För vårt genomsnitt har vi kollat Aaron Franklins masterclass om matrökning. Och han säger att för att starta elden behöver du 8 stockar eller cirka 6,4 pund ved. Och för att fortsätta brandunderhållet 2 nya stockar per timme.

Träkolsrökare: Enligt de flesta bloggar och forum som vi har kollat för referens måste du lägga till 2 till 3 träbitar till varje kulle av tänd kol. Och eftersom det brinner ner till träkol måste du lägga till mer ved minst varje timme för att få rök. Kommer till cirka 1 pund per timme.

Pelletsgrill/rökare: En pelletsgrill kommer att använda cirka 1/2 pund pellets per timme på rökinställningen och 2 och 1/2 pund på hög. Och förbrukningen ökar med temperaturen som stiger, och var medveten om, ju varmare du vill ha, mindre rök kommer du att få.

Elektrisk rökare: Det finns olika typer av elektriska rökare, för de som kör på pellets följer samma medelvärden som ovan. Och de andra vanliga rökarna kommer att köra på flis, du behöver 2 pund flis som kan brinna i cirka 3 timmar. Men för bättre resultat, eftersom du inte vill att bara asksmak ska gå till din mat, måste du åtminstone fylla på varje timme för att nå detta 0,6 pund trä per timme.

Elektrisk rökare 2: Nu ska vi prata om Bradley Smoker som fungerar med Bisquettes eller komprimerade sågspånskivor. Med ett automatiserat system som bränner vedskivan i exakt 20 minuter vardera och genererar ren rök med nytt ved. Så här har du en förbrukning på 0,125 pund ved i timmen, ja just det!

Kostnad för ved för matrökning

Människor spenderar timmar på att undersöka vilken typ av smak som kommer att komplettera visst kött medan det verkliga spelet ligger i att förstå vilken typ av trä som behövs för att få det perfekt rökt. Så låt oss ta en titt på kostnaden för dessa träslag tillsammans med teknikerna för deras optimala användning. Vi använder här den amerikanska dollarkostnaden som finns på Amazons, Walmarts och big box stores webbplatser för att jämföra pundkostnaden när du röker.

Trästockar: Bör inte vara mer än 18 tum lång och är bäst lämpad för stora offset kommersiella matrökare. En 10lb låda med stockar kostar ungefär allt mellan $25 och $30.

($3 per pund)

Träbitar: Bör vara upp till 4 tum och är lämpliga för små offsetmatrökare. En låda på 15 till 20 pund med träbitar kan kosta runt 30 dollar.

($1,5 per pund)

Träflis: Bör inte vara mer än en halv tum i dimension och är bäst lämpad för konventionella elektriska matrökare. En 10-pundslåda med träflis kan kosta mellan $10 och $30.

($3 per pund)

Träsågspån: Bör vara i grov pulverform, som vanligtvis används på handhållna matrökare. En 4-kilos låda med sågspån kan kosta mellan $ 5 och $ 20 beroende på vilken typ av trä.

($5 per pund)

Träskivor: Komprimerade sågspånsflis (även känd som Bisquettes) är extremt bra för moderna elektriska matrökare. Ett paket skivor kan variera från $13,99 (24 pack/1 pund) till $57,99 (120 pack/5 pund) beroende på träslag.

($11,59 per pund)

Träpellets: Komprimerat sågspån som liknar formen av småsten eller kycklingfoder. Pellets används i röklådor under galler eller rökgeneratorer. En 20 lbs påse med pellets kan kosta från $20 till $40.

(2,00 USD per pund)

Driftskostnaden per timme

Nu kan vi komma till kostnaden för driften per timme! Och här är vad vi får:

Offsetrökare: Behöver 1,6 pund per timme, kostar $3 per pund. Kostar 4,80 USD per timme

Träkolsrökare: Behöver 1 pund per timme, kostar $1,5 per pund. Kostar 1,50 USD per timme

Pelletsgrill/rökare: Behöver 0,5 lb till 2,5 lb per timme, kostar $2 per pund. Kostar i genomsnitt $3 per timme

Viktigt att nämna genomsnittet för denna, då vedförbrukningen kommer att variera under tillagningsprocessen då man vill att temperaturen ska vara högre eller lägre, eller om man vill ha mer eller mindre rök under tillagningen.

Elektrisk rökare: Behöver 0,6 pund per timme, kostar $3 per pund. Kostar $1,8 per timme

Bradley Smoker: Behöver 0,125 pund per timme, kostar $11,59 per pund. Kostar 1,44 USD per timme

Nu en tabell för att göra det lättare att visualisera:

TYP FÖR RÖKARE Träförbrukning Kostnad per pund Kostnad per timme
Offset rökare 1,6 lb/timme $3,0 per lb $4,8 per timme
Träkolsrökare 1,0 lb/timme $1,5 per lb $1,5 per timme
Pelletsgrill/rökare 1,5 lb/timme 2,0 USD per lb 3,0 USD per timme
Elektrisk rökare 0,6 lb/timme $3,0 per lb $1,8 per timme
Bradley Smoker 0,125 lb/timme $11,59 per lb $1,44 per timme

Slutsats

Låt dig inte luras av storleken på vedpaketet, för en 40lb påse med pellets kommer att kosta dig $3,0 per timmes matlagning. Medan en låda med bisquettes eller sågspånskivor med endast 5 lb kommer att kosta dig $1,44 per timmes matlagning.

Vi hoppas att den här jämförelsen kan hjälpa dig att avgöra vilken rökare som är bäst för dig och ge det bästa resultatet. För att hjälpa dig vidare i processen att bli en pitmaster skapade vi en gratis e-bok:

Lär dig grillens tips och tricks, från att välja den bästa grillen och rökaren till de bästa köttbitarna att börja med. Läs också pit-masterns tekniker och hemligheter för att nå den perfekta smaken.

+ 20 gratis recept & parningstabell för rökning av trä!

Och bonus intern temperaturguide!

<< Ladda ner gratis e-bok >>