Sometimes it’s bigger than the food

Ibland är det större än maten

Posted on: January 11, 2023Para ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Hälsningar alla!

Eftersom jag var min första blogg för Bradley, hade jag planerat att sätta ihop ett episkt recept eller någon form av "hur man gör" som skulle göra livet i köket enklare. Men ibland har universum olika planer för oss.

Så istället, för min första blogg ska jag prata om min mamma. Inte i den specifika meningen, även om hon var en fascinerande kvinna och jag är inte säker på att andra skulle dela min entusiasm i ämnet. Men om hur hon indirekt fick mig att inse något igår kväll som jag inte riktigt hade tänkt på tidigare: Ibland är det större än maten.

En passion för matlagning

Vi förlorade min mamma redan 2004, långt innan hon hade gott om tid att lära mig allt hon visste om matlagning. Men utöver de tekniker och recept jag lyckades lära mig, lärde hon mig om passion.

Hon visade hur mat kan vara ett personligt uttryck, skicka ett meddelande eller helt enkelt låta dig ge en bit av dig själv till dem du lagar mat. Likaså skulle en konstnär uttrycka sig på duk, vi som älskar att laga mat gör det genom maten.

Jag minns en konversation jag hade med henne (i köket förstås) under förberedelsen av någon semestermåltid tidigare. Det började med en direkt kommentar i stil med "Varför kan jag inte få min potatis att smaka som din?"

En hemlig ingrediens

Hon tittade på mig med en busig glimt i ögat och svarade "För att du bara gör dem åt dig och inte använder min hemliga ingrediens."

Förbryllad tittade jag på henne och sa "Jag gör dem precis på samma sätt som du gör! Vilken hemlig ingrediens pratar du om?”. Hon återvände till sin blick till vilken uppgift som helst som stod framför henne på disken, och med ett litet leende svarade hon ett ord; "Kärlek".

OK, OK, nog att gå nerför memory lane. Du kanske undrar hur något av detta hänger ihop med bloggen. Det som hände i går kväll som ledde till att jag skrotade bloggen jag hade skrivit och satte den här i dess ställe.

Det är där universum kommer in

Min fru Chantelle och jag packade upp våra sista juldekorationer, medan våra flickor sprang runt i huset och var barn. De var alla glada över att återupptäcka alla de bortglömda skatterna som inte setts sedan förra året. Sedan tittade Chantelle på mig och sa efter en tung paus: "Jag önskar att vi kunde göra en julmiddag precis som den din mamma brukade göra till våra flickor".

Jag återvände kort till de där flerrätters, extravaganta, "bär dina stretchiga byxorna"-firandet av allt ätbart som mamma skulle sätta ihop. Så jag svarade: "Vi kan!"

En skatt av gamla kokböcker och handskrivna recept

Du förstår, jag hade alla min mammas kokböcker undangömt. Inte bara genreböckerna 'Better Living' eller 'Women's Day', utan också "God nog att klippa ut" och "Viktigt nog att skrivas för hand" med hemgjorda anteckningsböcker.

Fortfarande i lådan där de hade vilat alla år sedan vi städade hennes hus! För att vara ärlig så hade jag aldrig använt dem. Kanske för att jag aldrig hade behövt dem, eftersom internet gör det för enkelt att hitta recept. Eller för att jag trodde att de kan göra mig melankolisk.

Ändå, med ett uppdrag om en "mammas julmiddag" på listan, kom böckerna ut. I de böckerna hittade jag inte bara recepten på lök-salviadressing och parmesanost som jag letade efter, utan jag såg också bevisen på mammas "hemliga ingrediens" i alla dessa böcker.

Ibland är det verkligen mer än bara mat

Handskrivna anteckningar, tillägg och ändringar var genomgående, och jag fann mig själv att bläddra igenom sidor och sidor. Bitar av henne som gjorde var och en av dessa rätter till vad de var.

Det var då det gick upp för mig! Vi är alla stolta över att tjäna så gott vi kan till våra vänner och nära och kära. Men vad jag inte insåg är att när vi lägger vår passion, vår uppmärksamhet på detaljer och vår egen "hemliga ingrediens" på dessa tallrikar, tillhandahåller vi mer än mat till kroppen.

Ibland är det större än bara maten. Det är ett sätt att ta hand om våra nära och kära, ett sätt att visa att de är så viktiga för oss att vi vill ge dem vårt bästa. Ibland är det bara ett enkelt "jag älskar dig".

Universum del 2

Tretton dagar före jul, och jag tittade igen igenom de böckerna för att ta ett fotografi till den här bloggen.

Bland de dussintals tidningsklippta recepten fanns det tydligen något som jag hade missat. När jag öppnade omslaget till en bok låg det ett enda löst tidningspapper.

Jag trodde att det var ett annat recept och vände det för att läsa det. Det var inte ett annat recept, utan ett gammalt urklipp av en okänd författare, från något okänt papper. Men det faktum att min mamma hade sparat den i sin kokbok säger mig att jag saknade ett annat sätt att det är större än maten: tiden vi delar i köket.

Du vet, jag tror att jag ska laga mat med mina tjejer ikväll. Föga anar de att utan att de vet om det, oavsett vad de lär sig, kommer jag att ta mycket mer av det än de gör.


God jul alla.

Ryan Shervill
Författare & Redaktör
www.RyanShervill.com