Cleaning up the food and electric smoker.

Hur man använder en Elektriska rökare (Och se till att du använder det korrekt!)

Posted on: March 10, 2022
Read time: Lästid: 10 minPara ihop text med en bild för att fokusera på din valda produkt, samling eller blogginlägg. Lägg till information om tillgänglighet, stil eller till och med ge en recension.

Tekniken har verkligen förändrat hur vi gör och ser på saker. För bara några år sedan gick det att dela matrecept främst via mun till mun eller genom att läsa matlagningstidningar, och man fick vänta i en månad innan de släppte ett nytt exemplar. Det har dock förändrats, och med otaliga bloggar kan du enkelt lägga vantarna på vad som helst. Teknikens framsteg har också gett liv åt avancerade matlagningsapparater.

Under åren har vi sett nya matlagningstekniker utvecklas för att passa den nuvarande konsumentmarknaden. Rökning har till exempel utvecklats från att bara konservera mat till en av de mest populära matlagningsteknikerna. Detta har fört fram olika typer av matrökare, inklusive elektriska rökare.

Vad är elektriska rökare?

Dessa är matlagningsanordningar utomhus/inomhus som röker mat med elektricitet som värmekälla, vilket gör hela processen snabb och enkel. Vi ska titta på hur man använder en elektrisk matrökare korrekt för de bästa matlagningsupplevelserna.

Kött blir rökt i elektrisk rökare

Använder en elektrisk matrökare

Till skillnad från andra rökare använder elrökare el som sin huvudsakliga värmekälla. Detta gör dem miljövänliga och lätta att använda då du inte behöver hålla koll hela tiden.

För att bättre förstå hur man använder en elektrisk matrökare ska vi först titta på dess huvudfunktioner.

Till exempel levererar Bradley Smoker puckar av aromatiska träslag som kallas bisquettes. Dessa Bradley Bisquettes producerar konsekvent, ren rök och finns i 16 olika smaker, inklusive hickory, pekannöt, äpple och lönn.

 • Vattentråg – Vattentråget sitter precis ovanför flisbrickan och fylls vanligtvis med kallt vatten under rökning. När rökaren värms upp kommer vattnet att övergå till ånga, vilket underlättar konvektionskokningen.
 • Rökställ – Det är här du placerar ditt kött. Rack kan också användas för att hålla gjutjärnspannor där maten kan stekas.
 • Ventiler och spjäll – De tillåter överskottsvärme att komma ut och säkerställer ett effektivt luftflöde under rökprocessen.
Rökt kött redo för måltid

Installera din matrökare

Steg att följa:

 1. Krydda din elektriska rökare – Det är här du slår på den elektriska rökaren medan den fortfarande är tom, och den går en stund.

En av de främsta anledningarna till att göra detta är att hjälpa till att ta bort damm och andra partiklar på kokställen eller höljet av rostfritt stål som kan ha samlats under tillverkningen.

Så här går du tillväga:

Slå först på din rökare till en temperatur på mellan 250–275 °F (121–135 °C) och låt den gå i tre timmar. Efter det, stäng av rökaren, öppna dörren och låt den svalna. Denna process görs främst när matrökaren är ny.

 1. Inställning av önskad temperatur och tid.

Ställ in din rökare på önskad röktemperatur beroende på vad du vill röka och dina preferenser. Om det till exempel är nötkött, förvärm din matrökare till en temperatur på 225 °F (107 °C).

 1. Placera en behållare full med vatten i rökkammaren.

Detta hjälper till att hålla köttet fuktigt under rökningen när vattnet avdunstar.

 1. Ge dig själv tillräckligt med matutrymme och tid.

Elektriska rökare är designade för att laga mat vid en mycket lägre temperatur, vilket förbättrar smaken och ger dig en mör köttbit. Därför måste du vara beredd på att låta ditt kött röka tills det är genomstekt och ge dig själv tillräckligt med utrymme för att röka på rätt sätt.

Ställa in matrökaren

Rengöring av en elektrisk matrökare

För längre hållbarhet och korrekt funktion, bör elektriska matrökare rengöras efter varje användning.

Så här rengör du den:

 • När du är klar med rökningen, koppla ur din matrökare och låt den svalna.
 • Ta ut tillbehören ur matrökaren. Dessa inkluderar grillställen, chipsbrickan och vattenpanna.
 • Använd en lätt blöt handduk, borsta bort skräpet och skrubba sedan med en kökssvamp för att ta bort de mindre partiklarna som finns kvar under rökningen, inklusive fett.
 • Torka av din elektriska rökare med en ren fuktig trasa och låt den torka.

Varför köpa en elektrisk rökare?

 • Som vi nämnde tidigare är elektriska rökare lätta att använda och kräver ingen övervakning, vilket gör dem perfekta för nybörjare och till och med nybörjare.
 • Lätt att hålla en jämn temperatur.
 • Du kan använda vilken kombination av träflis som helst.
 • Det är inte utmanande att slå på.
 • De är miljövänliga.

För att sammanfatta

Det är uppenbart att det inte är så svårt att använda en elektrisk matrökare. Men det är viktigt att notera att det finns olika märken av elektriska rökare, och i vissa fall kan informationen variera lite.

Kolla in andra artiklar om elektriska matrökare nedan:
Elektriska rökare vs gasgrillar
Topp 10 skäl som gör en elektrisk matrökare fantastisk och vad man ska leta efter
Hur du använder din matrökare som ugn
Bästa sätten att rengöra din grill och matrökare
Hur du får bättre rök från din matrökare

För fler bra idéer om hur du får ut det mesta av din Bradley Smoker, kolla in de fantastiska artiklarna på vår Bradley Smoker Food Smoking Webbplats