Ribs with a taste of Christmas - another tradition

Rev Med en smak av jul - en annan tradition

Thomas Karlstein

Trädet är dekorerat, Gävlebocken (i skrivande stund) står fortfarande stolt och det har börjat bli lite vitt runt oss.

Ingredients

recept 4-6 personer

4,5 kg babyback revben

1 L julmust (ej lätt)

Saltvatten:

3 L vatten

3 dl salt

1 dl socker

Gnugga:

2 msk ingefära

2 msk koriander

2 msk spiskummin

0,5 msk muskotnöt

0,5 msk kanel

0,5 msk nejlikor (malda)

Glasyr:

cirka. 3 dl rönnbärsgelé

1 dl riven färsk ingefära

1,5 dl apelsinjuice

3 msk farinsocker

Preparation

Trädet är dekorerat, Gävlebocken (i skrivande stund) står fortfarande stolt och det har börjat bli lite vitt omkring oss. Nu är det inte långt kvar till vår största semester, men innan dess lite om något som glömts bort. Jag vill passa på att påminna om att det är "Thomas berusade tunna" idag. Begreppet betyder inte att någon Thomas nödvändigtvis har tittat för djupt i glaset, utan är en populär term för dagen då det förr var tillåtet att smaka på julölen. Thomas råkar bara ha namnsdag idag. Vilket måste vara jättekul för honom?!

Det framgår av livsskildringar att dricka öl förmodligen är den äldsta kända svenska jultraditionen. Om det är sant eller inte vet jag inte?

Personligen tror jag att det är mycket mer troligt att du upprepade gånger ätit något rökt långt innan runt jul. Att röka mat är alltså förmodligen vår äldsta jultradition. Man äter först och blir törstig senare. Vad tänkte livshistorikerna här? För att fira denna gastrohistoriska insikt erbjuder vi spareribs till jul. Revben med festliga smaker är en tradition för många. Jag har själv stött på dem lite sporadiskt, men inte tidigare gjort några själv. När Juliga Kamben kom upp visste jag därför precis vad jag skulle göra. Ni kanske minns 3-2-1 vinbär som jag presenterade för några somrar sedan här på Bradley?

Tillvägagångssättet i det receptet är en ensam bred rak väg med räcken till en fest. Helt perfekt till julbordet. Så rensa bort sommarens BBQ-kryddor och ta fram kanel, ingefära, nejlika, muskotnöt och alla andra smaker som vi så varmt förknippar med julen.

När revbenen har rökts några timmar med kryddorna väl ingnidade tar vi fram julmusten. Köttet, som nu börjat ta en fin färg, får sedan ånga ytterligare i julidrycken innan det målas med en glasyr av bland annat rönnbärsgelé, riven färsk ingefära och apelsin. Nu krävs det bara en jul med revben och vi har skapat en ny jultradition.

Nöjd med revbenen och för att hylla mina förfäders möda unnar jag mig en kall öl med det rökta. Till revbenen serverar vi strimlad smörstekt grönkål och hemgjord rödbetssallad.

Vi på Bradley önskar dig en god jul!
 

Metod:

Börja med saltlaken redan kvällen innan. Koka upp vattnet med salt och socker. Låt lösas upp och svalna till kylen kall. Lägg sedan ner trumpinnar och låt svalna över natten (kl. 12-18).

Nästa dag - starta Bradley-rök vid 110°C och starta rökfunktionen.

Skölj kammen under kallt vatten och torka ordentligt.

Blanda ihop de torra kryddorna till en rub och arbeta in kryddblandningen på båda sidor av köttet. Bred sedan ut revbenen på gallren och lägg i rökaren. Låt sedan stå i 3 timmar.

Plocka ut revbenen. Gör sedan en enda "balja" av flera lager aluminiumfolie.

Lägg alla spjäll i folien och täck med julmusten. Täck sedan så allt är helt förseglat med mer folie.

Ställ in röken igen på samma temperatur, men med rökenheten avstängd.

Låt stå i ytterligare 2 timmar.

Förbered glaset under tiden. Låt alla ingredienser koka ihop i en kastrull. När tiden är ute är det dags att ta ut spjällen ur folien och sätta tillbaka dem på gallren.

Borsta kambenen på båda sidorna med glasyren och placera igen i Bradley-skåpet. Samma temperatur (110°C) som tidigare, men nu med rökfunktionen påslagen.

Låt stå ytterligare 1-2 timmar.

Servera med valfria tillbehör.