Smoked Lobster Mac and Cheese

Rökt hummer Makaroner och ost

Thomas Karlstein

Jag har alltid gillade motsägelsen inom lyxig skräpmat.

Ingredients

2 färska hummer

makaroner och ost

100 g äkta ljus lager

230 g mjölk

14 g natriumcitrat

360 g riven salt ost utan sötma (föreslagna 70% cheddar 30% gouda eller edam)

300 g torr pasta (armbågspasta för den klassiska amerikanska mac and cheese-känslan)

hackad persilja att garnera med eventuellt knaperstekt avrunnen bacon riven cheddar eller annan ost

Preparation

Ett tidigt minne är lyxburgaren hos mamma längs E4:an på väg till Arlanda, där man kunde beställa en hamburgare med bland annat rysk kaviar. Jag vet inte om den beställdes så ofta, förmodligen inte. Själv tittade jag alltid bara på den, lite chockad över priset. Under tonåren var min ficka alldeles för tom och första gången jag skulle prova riktig kaviar skulle det definitivt inte vara på en hamburgare i ett gatukök. Så mycket hade jag förstått. Förhoppningsvis mättade den pretentiösa burgaren en del, även om jag mest tycker att det stod på menyn för att skapa en snackis.

Här sitter jag, tjugofem år senare, och skriver om en hamburgare jag aldrig smakat, från ett ställe som, åtminstone i sin ursprungliga form, inte längre finns. Med lyxig skräpmat menar jag inte bara lyxigt som i dyrt, det kan också vara lyxigt till den grad att det är vällagat. En annan sak jag gillar är när det blir krock mellan ingredienserna. Som i rätten vi ska laga idag. Den färskrökta hummern i kombination med något så enkelt som makaroner och ost är en riktig frontalkrock när det gäller ingredienser, men smakerna går verkligen hand i hand, varför det förmodligen inte är första gången du hör talas om Lobster Mac & Ost. Att inte skruva upp en redan klassisk rätt ett dugg vore helt olik mig.

Av den anledningen röker jag såklart hummern. Inte helt från grunden, den tillagas fortfarande i butik, men efter ungefär en timme i röken har den fått precis rätt mängd röksmak för att ta den här rätten ännu högre. I sista stund satte jag även skålen med makaroner och ost i röken. Den feta ostsåsen, omsorgsfullt smaksatt med lätt fond och mjölk, absorberar snabbt rökaromerna och tar färg.

Till sist grillas rökt hummer och pasta med mer ost. Serverat med knaperstekt bacon och lite vackert grönt på toppen känns det nästan fel att stoppa ordet skräpmat i munnen längre.

Rökt hummer - Metod:

Vänd huvudena från hummerna. Lägg på ett rökställ så att vätskorna i skalen hålls kvar under rökningen så bra som möjligt.

Rök hummerna på toppen av rökaren med milda bisquetter i 1 timme vid cirka 70°C.

Mac och ost (med ostsås som inte skär sig) - Metod:

Koka pastan al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Salta endast mycket lätt.

Häll av vattnet och skölj med kallt vatten så att kokningen stannar utan att pastan blir iskall.

Ställ åt sidan och börja med ostsåsen. Det är lättast att göra ostsåsen i en thermomixer.

Blanda vätskorna med natriumcitrat tills de lösts upp.

Ställ in temperaturen på 70°C, hastighet 3 och mata bara ner osten när den smälter. (Utan termomixer, med tanke på resultatet, går det lika bra i en vanlig kastrull med stavmixer. Tänk dock på att inte höja temperaturen för mycket.

Använd helst vattenbad. Värm vätskorna i ett vattenbad tills det når maximalt 70°C. När saltet är upplöst, börja tillsätta ost lite i taget. En matsked i taget räcker.

Arbeta ner osten med en stavmixer. Fortsätt med mer ost när den smälter.)

Blanda två portioner pasta i en rostfri kastrull eller skål.

Häll över ostsåsen. Möjligen kommer inte all ostsås att förbrukas. Pastan ska suga upp, men den ska inte drunkna.

Under de sista 10 minuterna av hummerröktiden, placera skålen med blandade makaroner och ost i rökaren. (Försök att matcha blandningen av pasta och ost med hummerns slutsteg i röken. Du vill inte att pastan ska bli för kall.)

Servering:

Ta sedan upp allt ur röken. Montera hummerna ovanpå två serveringsskålar fyllda med mac och ost. Garnera (främst pastan) med riven ost och kör sedan till högsta temperatur under grillelementet i ugn. När osten fått färg – ta ut den och garnera med valfria tillbehör som knaperstekt baconströssel, riven ost och eller hackad persilja.