Deviled eggs - smoked deviled eggs

Deviled ägg

Thomas Karlstein

Före den kommande påskhelgen, buffé-måltider, studentmottagningar och gröna trädgårdspartier, känns det rätt att fortsätta med temat för plockat mat. Den här gången kommer det att bli en rätt som många har hört talas om, men som vi tror att få har ätit.

Ingredients

Rökt djävulsägg:

8 hårdkokta ägg

16 färska räkor (finhackade)

4 matskedar majonnäs

2 tsk dijonsenap

6 skivor inlagd jalapeño (finhackad)

1 tsk jalapeñospad

3 skivor bacon

finhackad gräslök

några skvättar tabasco eller annan stark sås efter eget val

cayennepeppar eller paprika blandat med chilipulver för att fint strö över en grävd torkad rökt äggula (se recept)

Grus rökt äggula:

6 äggulor

cirka. 100 g strösocker

cirka. 100 g salt

Preparation

Deviled ägg är en utmärkt maträtt för Bradley rök. Jag skulle hävda att röken tar äggen dit de bara strävade efter i originalreceptet. Det säger sig självt - där det brinner ska det vara rök. Med en touch av rök får de mer karaktär, mer glädje, mer smak, mer kärlek, mer allt. För extra höjd och tuggmotstånd hackar vi upp några räkor i fyllningen. I motsats till många receptfascister tror vi att det är varje kocks plikt att experimentera med de klassiska rätterna också. Inte varje gång, men ibland. Det som är bra kan bli bättre och det som är bäst är bara till låns. Du kan bara vinna. För att höja de små godingarna ytterligare ett steg tar vi fram ett trumfkort. Jag tänker på grävda, torkade och rökta äggulor. Det som är intressant med rök ur ett smaksättningsperspektiv, och som blir extra tydligt med just äggulor, är att rök skapar så många smakassociationer.

I ett blindtest skulle jag, om man bortser från konsistensen, nog säga att gulan som serveras är någon slags rökt kaviar. En annorlunda kaviar, men ändå en kaviar. Med den behagliga smaken och briljanta färgen är de gyllene äggulorna helt underbara att toppa små snacks med. Visst, de kräver lite tid och planering, men de sköter sig för det mesta och är väl värda ansträngningen. Så ni som aldrig testat vare sig djävulsägg eller den grävda, torkade och rökta äggulan – nu har ni chansen att kombinera de två.

Vi vet alla att ju mer som ingår, desto bättre är det. Till huvudrätten kan du göra deviled ägg på vaktelägg. Det är lättare att hantera något som inte behöver bitas av i gångtakt. Till påsk och buffémåltid gäller däremot vanliga hönsägg. Välj en bättre sorts ägg. För precis som med ost är det skillnad på ägg och ägg.

Rökt djävulsägg:

Metod:

Starta Bradley-rök med mesquite-briketter. Om det är plusgrader ute, sätt inte på värmeelementen.

Koka äggen hårt, men det är bättre att ta bort äggen för tidigt än för sent. Att låta dem puttra i ca 7-8 minuter efter kokning brukar räcka.

Dela äggen och lägg på gallret för rökning.

Lägg även jalapeñon och baconet där. Rök en timme högt upp i röken med spjället öppet till max.

Stek sedan baconet så krispigt i pannan att det kan brytas till smulor senare. Låt svalna och rinna av på papper.

Plocka ut äggulorna, mosa dem och hacka räkorna.

I en skål, blanda ihop äggulor, majonnäs, dijonsenap, hackad jalapeño, jalapeñospad, ungefär hälften av det smulade baconet och fyra stora shakes av Tabasco.

Krossa äggulorna ordentligt med en gaffel.

Avsluta med att lägga ner räkorna.

Rör ihop allt och smaka av med mer Tabasco och eventuellt lite salt.

Sätt tillbaka blandningen i ägghalvorna. Det är enklast med en spritspåse med ett stort hål i.

Garnera först med finhackad gräslök, sedan cayenne, paprika och eller chilipulver.

Avsluta med att skala över gulan. Servera med champagne, valfri mousserande dryck eller varför inte en öl.

Grus rökt äggula:

Metod:

Blanda socker och salt väl.

Bred ut lite på botten av en platt tallrik.

Separera äggulorna från vitan och lägg sedan äggulorna på bädden av socker och salt.

Täck alla äggulor med socker/saltblandningen. De ska vara helt täckta och inte längre synliga.

Ställ sedan kallt i kylen i minst 6 timmar och max 24 timmar.

Fiska sedan försiktigt ur äggulorna. De är mer hållbara ju längre de har stått kvar.

Torka på plåt i varmluftsugn på 60°C i 4 timmar.

Vänd äggulorna halvvägs. Försök att borsta bort sockret och saltet som blir kvar på ytan.

Lägg äggulorna på ett silikonnät på ett rökställ Rök på toppen utan värme i 0,5-1h.

Låt svalna. Nu är äggulorna redo att hyvlas. (Överblivna äggulor kan förvaras i frysen. Bäst blir de om de är vakuumförpackade.)

Mesquite
 Trä

Mesquite Bisquettes för Bradley Smokers

Som den starkaste av rökträden, kompletterar den perfekt rikt kött som biff, anka och lamm med sin starkare, något sötare och mer delikat än Hickory-smak.

Shop Now