Food Smoker Wood Refilling: Why You Don’t Want to Burn Wood Down to Ash

Matrökare Träpåfyllning: Varför du inte vill bränna ner ved till aska

Posted on: January 18, 2023



Oavsett om du fortfarande lär dig att röka kött hemma eller om du har rökt kött ett tag nu, kan vissa frågor vara skrämmande och förbryllande på samma gång. Detta beror på olika åsikter, förslag, svar eller information som du kan hitta online. Men lite forskning och erfarenhet kan hjälpa till att sortera många tvivel.

Oavsett om du fortfarande lär dig att röka kött hemma eller om du har rökt kött ett tag nu, kan vissa frågor vara skrämmande och förbryllande på samma gång. Detta beror på olika åsikter, förslag, svar eller information som du kan hitta online. Men lite forskning och erfarenhet kan hjälpa till att sortera många tvivel.

En vanlig fråga som grillentusiaster ställer är om påfyllning av ved i din rökare. Hur snabbt ska det bytas och är det dåligt att bränna ner veden till aska innan man byter den? Svaret ligger vanligtvis i de olika detaljerna i att röka kött. Det beror också på smakpreferenser, vilken typ av kött du lagar, hur länge du ska röka det och vilken rökare du använder för dina rökbehov.

Förstå vad träet används till

För att veta hur ofta du bör fylla på din rökare med ved, är det viktigt att förstå vilken roll trä spelar i rökning. Du ska också veta att trä inte värmer köttet utan bara hjälper mot röken. Allt träet gör är att hjälpa till att glöda, vilket resulterar i rök. Så nästa gång du njuter av en läcker bit rökt kött, glöm inte att uppskatta träet.

Att veta vilket kött du ska laga

Dessutom är det viktigt att vara medveten om vad du ska laga mat och röka. Mängden trä som krävs och hur ofta det behöver fyllas på beror på denna viktiga faktor. När man röker kyckling krävs betydligt mindre ved eftersom köttbitarna är mycket mindre och mindre ved är mer än tillräckligt för att röka det bra.

Å andra sidan kräver kött som lamm mindre ved och blir ganska snabbt för rökigt, så man måste vara försiktig när man röker det. Den tid som krävs för att röka lamm kan vara mer än kyckling, men veden som behövs är fortfarande mindre eftersom processen skiljer sig mycket.

Hur rökigt föredrar du ditt kött?

Vilken smak du föredrar och hur rökigt du gillar ditt kött är en av faktorerna att tänka på när du bestämmer dina träbehov. Om du njuter av en delikat smak som inte luktar alltför rökt, kan ditt trä hålla sig under en längre period och du behöver inte koncentrera dig på att fylla på det så ofta.

Å andra sidan, om du är någon som bara vill smaka en stark rökig smak i ditt kött, kommer din tillagningstid att bli längre och mängden ved du kommer att använda kommer att bli mycket mer. Mer trä kan fortfarande krävas för att uppnå en intensiv rökig smak med en stark arom. Smakpreferensen är direkt proportionell mot mängden ved du använder i din rökare.

Vilken rökare har du använt?

I likhet med hur din gasförbrukning beror på bilen du använder och dess effektivitet, fungerar rökare på liknande sätt. Många välkända elrökare av hög kvalitet minskar ditt avfall så mycket som möjligt och kräver relativt sett mindre ved. Men vissa mindre elektriska rökare som kan ge underbar kvalitet behöver fortfarande mer ved på grund av att deras vedhållarbrickor är mycket mindre.

En större elektrisk rökare som ger en stor bricka för att fylla på ved kan ta mer än 7 till 8 timmar utan några större hicka. Detta bevisar att den typ av rökare du äger spelar en stor roll vid konsumtion och påfyllning av ved.

Slutsats

I slutändan beror allt på hur ofta du röker ditt kött, hur länge du röker det och vilken typ av kött du använder. Efter att ha summerat alla dessa faktorer kan vi dra slutsatsen att påfyllning av ved i en rökare skiljer sig från person till person och preferens till preferens.

Vilken typ av rökare du använder diskuterades också och analyserades mer på djupet. Manualen som följer med dessa rökare kan vara till stor hjälp för att förstå hur ofta du behöver fylla på din vedbricka.

Information är alltid nyckeln varför vetskapen om att rökning längre än 6 timmar kan anses onödig. Tidigare erfarenhet och olika experiment har visat att om du fortsätter att röka ditt kött över gränsen på 6 timmar, kommer det att leda till ingenting. Att lägga till mer ved förbi denna gång är inte heller nödvändigt.

Att känna till dina preferenser kan hjälpa dig att undvika slöseri och säkerställa att ditt kött röks på rätt sätt. Om du är intresserad av att lära dig fler tips och tricks om rökning, kolla in vår Bradley Smoker blogg.

Kolla in några fler artiklar om trä:
Allt du behöver veta om träkostnader för matrökning
Varför du inte bör använda våta vedbitar i din matrökare
Fyra bästa träslag för att röka mat

För att hjälpa dig vidare i processen att bli en pitmaster skapade vi en gratis e-bok:

Lär dig grillens tips och tricks, från att välja den bästa grillen och rökaren till de bästa köttbitarna att börja med. Läs också gropmästarens tekniker och hemligheter för att nå den perfekta smaken.

+ 20 gratis recept & parningstabell för rökning av trä!

Och bonus intern temperaturguide!

<< Ladda ner gratis e-bok >>