Rökta räkor med vitlöksaioli, grillat bröd och vaktelägg

 

Visst är det lite vackert att det var på självaste nationaldagen som sommaren tog fart. Det är ingen hemlighet att när något ska firas så är det med god mat man bäst gör det. Då jag såg den här dagen komma har jag självklart förberett för ett matäventyr i trädgården. Hur dagen ska inledas har spelats upp som en film för mig i några dagar nu. Sov ut, men inte för länge. Gör en frukost och servera i halvskuggan. Se till att bara precis vara skyddad från den starkaste solen. Kroppen behöver ro när den ska vakna. Den behöver tid. Täck av poolen. Vattna plantorna, sätt dig ned en stund. Kalla på något svalt gott att dricka. Res dig när kroppen känns rastlös, sparka lite grus och ta sedan av dig skorna för en kort dans ute på gräsmattan. Gå sedan in, ta fram räkorna, torka dem torra. Starta upp Bradleyröken.

Till lunch serveras rökta räkor, grillat bröd, en nyslagen aioli, kvistdill, citron och vaktelägg. I den stora isskålen vilar champagne och immad lager.

 

Jag har pratat om det tidigare, men det finfina med att laga mat i röken är att allt liksom sköter sig själv. Under tiden kan man strosa omkring och sprätta, ta en sväng förbi rökskåpet och konstatera att det doftar himmelskt. Alternativet är att göra något vettigt utav tiden, men då har man liksom missat poängen, då hade man ju lika gärna kunnat laga mat på vanligt vis. Nä, i Sodom och Gomorra var disciplinen svag, den som inte slappade medan han rökte, blev hängd samma dag. Ni hör ju, bäst att slå sig till ro en stund. Det borde inte vara ett problem en dag som denna. Det är snart midsommar och vi vet ju alla hur det brukar stå till med vädret den helgen.

 

 

Av med paltorna nu, sug i er av värmen. På med bikinin eller de tighta badbyxorna. Ja, ni är tjocka, men det är grannen också. Har man ätit bra och gott kan man åtminstone skylla på det. Era respektive älskar er ändå. Men vad ni än gör, klaga inte. Var nöjda. Annars förpassar jag er tillbaka till den gråaste av novemberdagar. Dagen då bussen kom sent, när ni var kritbleka i huden, då lönen var slut, när tvätthögens bas stödde sig mot de båda motstående väggarna i tvättstugan, när ni på natten befriade er själva från att städa efter festen och vaknade med tungt huvud och ett Tjernobyl att reda upp dagen efter. Njut, om imorgon kan vi ingenting veta.

 

Det diskuteras flitigt på nätforum hur man bäst röker egna räkor. Det är viktigt att hitta en balans där röksmaken samsas med räkans smak. Inte för hårt, inte för lätt. De får inte gå för länge, då de blir sega, de får inte gå för kort då de inte hinner dra åt sig av rökaromerna. Efter många försök tycker vi nog att vi hittat rätt i receptet nedan. Ha nu en trevlig nationaldag. Heja Sverige!

 

 

Rökta räkor med vitlöksaioli – recept
valfri mängd räkor (gärna färska, alternativt tinade frysta)
förslagsvis albriketter

Gör så här:
Torka av räkorna på köksbänken. Ju torrare, desto finare yta. Använd helst färska, men det går alldeles utmärkt med frysta räkor också. Det är mest en fråga om tillgång. Lägg räkorna på galler. Är de små, använd ett finmaskigare silikonnät så att de inte trillar ned. Rök sedan i 66°C i 1h och 15 minuter.

Aioli – recept
1/2 klyfta zestad vitlök
1 ägg
1,5 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja
salt och peppar

Gör så här:
Ha ned alla ingredienser utom oljan i en mixer. Kör igång på knappt halva hastigheten, strila långsamt ned oljan. Smaka av med peppar och salt.

Tillbehör:
kvistdill, kokta vaktelägg, citronklyftor, grillat bröd, tunt skivad rödlök